Mary Victoria Hamilton

1850-ben ezen a napon, december 11-én született a skóciai Hamilton-palotában Mary Victoria Hamilton hercegnő, aki 1880 és 1922 között Festetics II. Tasziló felesége volt.

A Hamilton család címere

Mary Hamilton édesapja

William Alexander Archibald Hamilton, Hamilton 11. hercegének és Marie Amalie von Baden hercegnő egyetlen lánya a házaspár harmadik gyermeke volt.

A kislány születésekor egy Európa-szerte híres és befolyásos család tagja lett. Az Etonban és Oxfordban tanult édesapja, William Hamilton (1811-1863) a skót arisztokrácia jeles képviselője volt, családja tagjai között több híresség is szerepelt, többek között anyai nagyapja, William Thomas Beckford, aki író volt és anyai dédapja, William Beckford, aki két ízben, 1762-ben és 1769-ben London lord mayorja, azaz főpolgármestere volt. Az ő felesége volt Maria Hamilton, aki Stuart Mária skót királynő egyenes ági leszármazottja volt.

Mary Hamilton édesanyja

Marie Amelie von Baden, Mary édesanyja a mai Baden-Württemberg területén lévő Badeni Nagyhercegség uralkodójának, I. Károly badeni nagyhercegnek és Stéphanie de Beauharnais grófnő harmadik gyermeke volt. Ez a család is számos előkelő és befolyásos taggal rendelkezett. A badeni hercegi család tagjai közül most Badeni Karolina hercegnőt, I. Károly testvérét említjük meg, akinek unokái között volt Ferenc József uralkodó és felesége, Erzsébet királyné, vagy ahogy közismertebb Sisi. Mary anyai nagyanyja családjából is egy nevet emelünk ki, Bonaparte Napóleonét. Napóleon 1796-ben vette el Josephine de Beauharnais-t, Stéphanie nagybátyjának az özvegyét. Napóleon császárrá koronázása alkalmából pedig Beauharnais család tagjai a francia császári család tagjai lettek, mintegy fogadott gyerekek.

Marie Amelia von Baden és legidősebb fia, William

Mary Hamilton testvérei

Mary születésekor két bátyja közül William Douglas-Hamilton, a későbbi Hamilton 12. herceg ötéves volt, míg kisebbik bátyja, Charles George Douglas-Hamilton hároméves volt. A keszthelyi Helikon Kastély enteriőrkiállításának vörös szalonjában mind a három gyermek látható egy-egy festményen: Mary fehér-piros ruhácskában, a vörös hajú Willliam, aki örökölte majd édesapja halála után a vagyont és a rangot, skót származását nem rejtve egy skótkockás plédet is viselt a képen, míg a barna hajú Charles kedvesen néz ma is a látogatókra.

Műalkotások a családtagokról

Ám ebben a szalonban nemcsak ők szerepelnek a Hamilton és a Badeni családból: itt látható a gyerekek édesanyja, az egyik anyai nagynénjük, anyai nagyanyjuk és anyai dédmamájuk is. A szülők az első lakószobában is láthatóak, mert édesapjáról egy nagyobb méretű festmény a harmadik lakószobában is megcsodálható. A hercegnő anyai nagypapája emlékét pedig egy kis mellszobor őrzi a fehér szalonban. Mary Victoria Hamilton és édesanyja is szerepel szobor formájában a keszthelyi kastély kiállításán: a kastély nagykönyvtárban láthatók ezek az alkotások.

Mary öt gyermeke közül legidősebb lányáról szintén a vörös szalonban látható egy festmény, míg kisebbik fiáról, III. Györgyről a kiskönyvtárban található egy szép festmény a kandalló fölött.

Van még egy festmény, ami a fiatal Mary Victoria Hamilton ábrázolja még monacói hercegné korában és egykor a keszthelyi kastély kincsei közé tartozott, ám most már nincs meg. Egykor a női nagyszalonban (a mai fehér szalonban) a kandalló felett lehetett benne gyönyörködni. De fent maradt, hogy hogyan nézhetett ki és ezt most is meg lehet itt nézni.

Felhasznált képek:

A Hamilton család címere: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Arms_of_the_House_of_Douglas-Hamilton.svg

Marie Amelie von Baden és első gyermeke, William Douglas-Hamilton: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Marie_Amelie_of_Baden_with_her_son_William.jpg

Mary Victoria Hamilton ifjú kori képe: https://en.wikipedia.org/wiki/Lady_Mary_Victoria_Douglas-Hamilton#/media/File:Undated_image_of_Lady_Mary_Victoria_Douglas-Hamilton,_(1850-1922)_future_Hereditary_Princess_of_Monaco.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük