Mary Victoria Hamilton

101 évvel ezelőtt, 1922. május 14-én hosszas betegség után egy budapesti szanatóriumban elhunyt herceg Festetics II. Tasziló imádott felesége, Mary Victoria Hamilton hercegnő, császári és királyi palotahölgy, csillagkeresztes hölgy, akivel 42 évig éltek boldogságban, összekötötte őket „a boldogság szakadatlan láncolata.”

Mary Victoria Hamilton hercegnő és Festetics II. Tasziló herceg az 1910-es években
Mary Victoria Hamilton hercegnő és Festetics II. Tasziló herceg az 1910-es években

Az utolsó évek – háborúban és betegségben

Az 1914-ben kitört, akkor Nagy Háborúnak, később első világháborúnak nevezett időszakban Mary Hamilton és férje, Festetics II. Tasziló számtalan karitatív akcióban vett részt. A herceg a háborús évek során több alkalommal jegyzett hadikölcsönt, a hercegnő pedig több jótékonysági esemény patronálója volt: gyakran látogatta a sebesülteket a kórházakban, adománygyűjtő rendezvényeken vett részt és támogatta. 1914 szeptemberében a Festetics-házaspár megnyitotta a keszthelyi Zárdában az ún. Mária-kórházat, ahol a háborúban sebesült katonák rehabilitációja folyt.

A keszthelyi Zárda a 20. század elején
A keszthelyi Zárda a 20. század elején

A világháború utolsó évében, 1918-ban Mary Hamilton hercegasszony már 68 éves volt. Az ezt követő években a korabeli hírek tanúsága szerint egyre több időt töltött a keszthelyi kastély falai belül. 1921. július 2-án rendezték meg újra Keszthelyen a Helikoni Ünnepséget. (Az első, ilyen jellegű kulturális ünnepségeket férje, Festetics II. Tasziló dédapjának, Festetics I. György idején – 1817-1819 között – rendezték meg.) A Balaton-parti ünnepségen többek között megjelent Horthy Miklós, Magyarország kormányzója és felesége, Purgly Magdolna, a Festetics család részéről pedig Festetics II. Tasziló és legkisebb lánya, Festetics Ella. Mary Hamilton ekkor már súlyos beteg volt, nem tudta már elhagyni kastélybeli szobáját. A diagnózis, amelyet Verebélÿ Tibor (1875-1941) elismert sebészprofesszor, a budapesti Sebészeti Klinika (ma a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika) igazgatója adott, áttétes rákos daganatot állapított meg.

Az utolsó napok

Mary Hamilton 1922. május 10-én rosszul lett. A budapesti Park-szanatóriumba vitték további vizsgálatokra.

A budapesti Liget- és Park-szanatórium
A budapesti Liget- és Park-szanatórium

„A hercegnét szerdán este szállitották be a szanatóriumba. Vakbélgyulladása már akkor igen súlyos volt és átfuródásos hashártyagyulladás tünetei mutatkoztak. Az ilyenkor szükségessé váló műtét nehéz feladatok elé állitja a sebészt és a mütét itt nem hozhatta meg a kivánt eredményt a beteg előrehaladott kora miatt s annál kevésbé sem, mert a hercegnénél szivmüködési zavarok állottak be. A mütétet Verebély tanár hajtotta végre, de mindjárt az operáció után reménytelennek látszott a beteg állapota.”

Magyarország. 1922. május

Mary Hamilton betegágyánál halála pillanatáig ott voltak családtagjai: férje, Festetics II. Tasziló, valamint lányai: May, Alix és Ella. Louis, monacói trónörökös – aki Mary első házasságából született – május 15-én érkezett meg, ám sajnos már nem találta édesanyját életben, ugyanis a hercegnő május 14-én elhunyt.

Tolnai Herceg FESTETICS TASSILO ugy a maga, mint gyermekei: MÁRIA férj. Herceg FÜRSTENBERG KÁROLYNÉ, ALEXANDRA férj. Herceg HOHENLOHE ERVINNÉ, GYÖRGY és KAROLA, valamint MONACOI LAJOS herceg s az egész rokonság nevében mélységes fájdalommal jelenti, hogy felejthetetlen felesége, a legjobb anya, anyós és nagyanya

tolnai Herceg FESTETICS TASSILONÉ

szül. LADY MARY VICTORIA HAMILTON

cs. és kir. palotahölgy, csillagkeresztes hölgy,

az I. oszt. Erzsébetrend és az I. oszt. Vörös kereszt díszjelvény tulajdonosa

folyó évi május hó 14-én, rövid szenvedés és a halotti szentségek ájtatos felvétele után vallásos életének 72-ik évében, teljes megnyugvással az Urban csendesen elszenderült.

A szeretett, felejthetetlen halott földi maradványai folyó hó 16-án délután 3 órakor fognak Budapesten, a gyászháznál (VIII., Eszterházy-utcza 26) beszenteltetni, beszentelés után Keszthelyre vitetni s a keszthelyi kegyuri plébániatemplomban folyó hó 17-én délután ½ 5 órakor a róm. kath. egyház szertartásai szerint örök nyugalomra tétetni.

Az engesztelő szent miseáldozatok Budapesten, folyó hó 16-án délelőtt 10 órakor a Ferenciek templomában, nemkülönben az összes kegyurasági templomokban be fognak mutattatni.

Budapest, 1922. május hó 15-én.

Nyugodjék békében!

Szeretettel őrizzük drága emlékét!

Festetics II. Taszilóné Mary Victoria Hamilton gyászjelentése – 1922

A keszthelyi Festetics-Mauzóleum
A keszthelyi Festetics-Mauzóleum

Mary Hamilton végakaratában többek között az állt, hogy a végső nyughelye a keszthelyi Szent Miklós-temető legyen. A férj, Festetics II. Tasziló 1925-re impozáns mauzóleumot emeltetett felesége tiszteletére.

Előttünk, keszthelyiek előtt, még élénk emlékezete van az a fényes temetés, amikor a Hercegasszonyt ideiglenes nyugvóhelyére elhelyezték. A temetés után nemsokára megkezdődött a munka a hercegi család mauzóleumán. A hatalmas épület elkészült, s a Hercegasszony tetemeinek átszállítása hétfőn
történt meg úgy, amint arról alábbiakban beszámolunk.

A gyászszertartás és résztvevői.

Halottak napján hajnali öt órakor történt meg az ideiglenes sirhely kibontása és a Hercegasszony koporsójának leszállítása a mauzóleumba.

            Az ősz virágai s a délszaki növények erdeje közt felravatalozott koporsónál délelőtt 10 órakor rövid gyászszertartás volt. Akkor érkezett oda Herceg Festetics Tassilo, akit a papság élén Stefaits Aladár apátplébános fogadott. A Herceg kiséretében érkeztek: Lajos monacoi uralkodó herceg leányával és
vőjével, Fürstenberg és Hohenlohe hercegnék családjaikkal és Gróf Festetics György. Ezen legszűkebb családi körön kívül csakis a hercegi család legrégibb ismerősei voltak jelen a szertartáson.

            A beszentelési szertartást a hercegi palota kápolnájában gyászmise követte, amelyet Stefaits Aladár apátplébános mondott. Berkes Ottó prém. főigazgató pedig 11 órakor a plébánia templomban mondott gyászmisét a hercegi tisztikar, a hercegi család tisztelői, a hivatalok és intézetek képviselői, a Ranolder zárda és a nagyszámu közönség számára.”

Keszthelyi Hírek. 1925. november 8. 2. oldal

A képek forrásai:

Kiemelt kép: a keszthelyi Helikon Kastély enteriőrkiállítás

Az 1. kép: Karl Hohenlohe fényképalbumából

A 2. kép: Iski Szilvia fénykép- és képeslapgyűjteménye

A 3. kép: https://gallery.hungaricana.hu/hu/BudapestGyujtemeny/1053942/ 

A 4. kép: Iski Szilva fénykép- és képeslapgyűjteménye

  1.  

  1.  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük